Povestea “Hamlet și noi”

Laboratorul de Artă > Uncategorized > Povestea “Hamlet și noi”

Povestea “Hamlet și noi” a început în septembrie 2016, însă oamenii care o construiesc au început să se adune în 2014.

Eram vreo 10 la început. “Studenții mei” ne spunea Anto când vorbea despre noi altora. Eram prima grupă de studenți pentru care ținea un curs de dezvoltare personală prin teatru. Și eram și cei care veneam de la facultăți care nu aveau nicio legătură cu arta, ce să mai spun de teatru. 2 ani și jumătate de curs care ne-au crescut, unde învățam să vedem pe omul din oglindă și pe omul din fața noastră și să-i dăruim iubire. Despre asta a fost cursul. Și a fost o lecție pe care am înghițit-o linguriță cu linguriță, până când ne-am dat seama că este singura cale.
În 2016, septembrie, după 2 luni de vacanță de la “teatru”, ne-am reunit și de data asta am simțit că e firesc să mergem mai departe. Așa că am dat de știre în lume că suntem în căutare de studenți UNATC și absolvenți, alături de care să participăm la un Master Class pe actorie, tot cu Antoaneta. Am strâns oamenii, câțiva au plecat după 1, 2 întâlniri, însă majoritatea au rămas. În următoarele luni ne-am jucat mult, ne-am cunoscut, am învățat tehnici de actorie și de arta actorului. La un moment dat și Master Class-ul s-a transformat, iar noi am început să construim spectacolul “Hamlet”. Pe 20 mai, la Noaptea Albă a Muzeelor, am avut prima reprezentație, cu Primul Act din Hamlet. Am vrut să vedem dacă se înțelege mesajul piesei, dacă ajunge la oameni ceea ce vrem să spunem prin spectacol. Am jucat 3 în loc de 2 reprezentații. Mulțumim, ARCEN și BRD Scena 9, că ne-ați ajutat să ieșim în lume!
Din mai până în noiembrie am construit celelalte 4 acte din Hamlet. Multă muncă, pasiune, descoperiri, înainte și înapoi, căutat ajutor, lacrimi de neputință, oboseală sau frustrare, prietenie, iubire, curaj, perseverență, împreună în toate.
Pe 8 noiembrie a fost premiera spectacolului “Hamlet și noi”. Pe 9 am avut al doilea spectacol. La Muzeul Național de Istorie a României, într-un loc unde nici nu visasem că vom juca. Cu 100 de oameni extraordinari in sala, care ne-au urmarit cu sufletul la gura.
Nu putem vorbi în numele Antoanetei, ca să vă zicem cum a fost pentru ea experiența celor 3 ani de curs de teatru cu noi, niște studenți care abia făceam cunoștință cu emoțiile noastre, dar putem să vă spunem că a rămas cu noi și ne-a adus până în punctul în care să jucăm Hamlet. Sau cum a fost experiența ultimului an, cu 20 de actori profesioniști și amatori extrem de diferiți, cu nevoi, putințe, neputințe și povești diferite. Cu foarte multă dedicare, muncă, iubire, încredere, răbdare. Foarte multă…Altfel, probabil n-ar fi continuat, la cât de multe suișuri și coborâșuri au fost la noi, actorii. Și, probabil că și la ea, doar că noi nu le-am văzut niciodată, pentru că nu ne-a lăsat să le vedem. Era mereu acolo, în primul rând, împingându-ne să scoatem ce avem noi mai puternic și mai curat din noi.
 
Pentru fiecare dintre noi, actorii, a fost o experiență care ne-a transformat. Fiecare avem poveștile noastre care confirmă asta, care ne aduc aminte de unde am plecat și unde am ajuns. Ne-am crescut împreună și rădăcinile și aripile. Și acum zburăm.
Mulțumim, Antoaneta Cojocaru! Mulțumim, Adrian Ciobanu! Cuvintele sunt prea sărace ca să poată exprima recunoștința, bucuria și onoarea pe care noi toți, cei 20 de actori din “Hamlet și noi”, o simțim pentru întâlnirea cu voi doi! Rămânem “studenții voștri”.
Mulțumim, Muzeul Național de Istorie a României, că ne-ați primit cu brațele deschise și că ați avut răbdare cu noi!
Mulțumim, MOBEXPERT, pentru că, împreună cu voi, am creat un regat!
Mulțumim, echipă de creație, pentru că sunteți, alături de noi, creatori ai unei mișcări!
Mulțumim, drag public, că ne-ați fost alături cu blândețe, iubire și încurajări!
Pentru noi, prezența voastră, întru totul, este bucurie!
Haideți să ducem mai departe lecțiile lui Hamlet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *